Hemijska analiza proizvoda |
||
---|---|---|
(Nutritivne vrednosti na 100 gr. proizvoda) | ||
Sadržaj proteina (%) | 9.4 | |
Sadržaj masti (%) | 7.1 | |
Sadržaj ugljenih hidrata (%) | 73.8 | |
Sadržaj suve materije (%) | 92.4 | |
Energetska vrednost (na 100gr u kJ) | 1703 | |
Energetska vrednost (na 100gr u kcal) | 407 | |
Maksimalna vlaga do 15%. | ||
Sadržaj vitamina i minerala u 100gr proizvoda |
||
Vitamin B1 (mg) | 0.67 | |
Vitamin B2 (mg) | 0.18 | |
Vitamin PP (mg) | 0.7 | |
Kalcijum | 57 | |
Gvožđe | 4.2 |
- Pošto jača kosti i zube, ovas se preporučuje u ishrani dece.
- Ovas potpomaže moždane aktivnosti i koristan je u ishrani starijih ljudi.
- Ovas je lako svarljiva, veoma hranljiva žitarica, korisna i preporučljiva u ishrani trudnica.
- Ovas je bogat dijetetskim vlaknima i sadrži malo masnoća pa je pogodan za osobe koje žele da se oslobode viška kilograma na zdrav način.
- Ovas je bogat belančevinama pa je kao takav važan u izgradnji mišića.
- Sadržaj ugljenih hidrata čini da je odličan izvor energije za osobe koje se bave sportom.
Zdravstvene dobrobiti Ovsa:
Ovas je veoma važan u dijetalnoj ishrani bolesnika. Koristi se prilikom lečenja malokrvnosti, raznih katarnih upala probavnih organa i deluje na regeneraciju celog organizma.
Kupke pripremljene od Ovsene slame veoma su korisne pri lečenju bolesti jetre, bubrežnih bolesti, bubrežnih kamenaca i gihta, kao i svih reumatičnih poteškoća, krstobolje i raznih vrsta ukočenosti.
Sastav:
Hidrotermički obrađeno i Flokovano celo zrno Ovsa, Fruktoza, Mleveni Rogač, Prirodna aroma Vanile, Palmlat 26/10 EF.